Klasse-evenement Muiderzand, 10 oktober, Dart18

Groeitijd Zomer 2015
14/10/2015
Cooling Down 27 oktober, J22
28/10/2015
Groeitijd Zomer 2015
14/10/2015
Cooling Down 27 oktober, J22
28/10/2015

Klasse-evenement Muiderzand, 10 oktober, Dart18

De ingrediënten voor een fantastisch weekend? Zon, wind, leuke mensen en een boot. Afgelopen weekend op het klasse-evenement Dart18 in Muiderzand kregen we precies dat! Op 10 oktober reisden we af naar zeilvereniging de Roerkoning om daar de laatste wedstrijd van het seizoen te varen. Tevens was dit, na meer dan twee jaar samen varen, de laatste wedstrijd in de campagne van Marc en mij.

Door Antine Reddingius

Na twee teleurstellende wedstrijden in de afgelopen tijd was het plan simpel: onze oude vorm weer terugkrijgen en hard varen: een laatste keer samen vlammen op het water. Op zaterdag stond er negen knopen voorspeld. Een prachtig windje voor spannende Dart-wedstrijden. Het tactiekelement komt dan heel erg naar boven tijdens de wedstrijd, in tegenstelling tot wedstrijden bij meer wind: dan is het vooral keihard beuken.

De eerste start was een drama, we gingen –weliswaar met snelheid- een halve minuut te laat over de startlijn. Het hele veld ging naar links, wij besloten dan maar naar rechts te gaan. Over links zouden we ze toch niet inhalen. Bij de bovenboei bleek dat dit een goede beslissing was geweest. We lagen ruim eerste! Ook bij de gate lag het veld nog ver achter ons. Aangezien de rechterkant ons zo veel had opgeleverd besloten we daar nog een keer heen te gaan. Helaas was de wind erg shifterig waardoor deze beslissing dit keer niet goed uitpakte: vier boten die naar links waren gegaan hadden ons ingehaald. Vol in de aanval dan maar in de downwind. Zo hard mogelijk racen, op het goede moment gijpen en volle bak naar de finish. En dat werd beloond! Eén boot haalden we ruimschoots in na de spreader en op de finish bleek dat we nog een boot hadden ingehaald: een derde plek! Het doel ‘onze oude vorm terugkrijgen’ was voor ons in één klap gehaald.

Op zaterdag zijn nog drie wedstrijden gevaren. Deze waren voor ons van wisselend resultaat. Het inzien waar de wind zich bevindt blijft lastig, waardoor het moeilijk is de goede hoek van het veld te kiezen. De uiteindelijke uitslagen van zaterdag waren 3-7-7-4 in een veld van tien Darts. Hiermee kwamen we vijfde te staan in het klassement.

Zondag moesten we het gaan waarmaken: er was één punt verschil tussen ons en de nummer vier. Ook was er slechts één punt tussen ons en de nummer zes. Het was een kwestie van heel hard en tactisch varen. De wind was een stuk harder dan zaterdag: 18 knopen wind met vlagen tot 23. De eerste twee wedstrijden gingen niet lekker: de starts gingen niet goed waardoor we meteen achteraan in het veld kwamen te liggen. We deden verwoede pogingen ons vooruit te varen in het veld, maar het wilde niet lukken. De upwinds gingen hard, de downwinds gingen hard, maar de andere boten gingen ook heel hard. Dit resulteerde in een zevende en een achtste plek.

Dan de allerlaatste wedstrijd. De start was fantastisch: met snelheid precies op het juist moment over de lijn bij het startschip. We hadden meteen vrije wind en stoven ervandoor op een tweede plek. Beukend omhoog de linkerhoek in. Bij de bovenboei lag een windwak waar de vorige twee wedstrijden al in hadden gevaren: die wilden we vermijden. Dit keer voeren we extra lang door naar links om een zo kort mogelijke layline in het windwak te hebben. En dat werd beloond! Bij de bovenboei lagen we nog steeds tweede, maar het veld lag erg dicht bij elkaar. Zo snel mogelijk naar de gate! Hard en laag voeren we onze eigen wedstrijd. De downwind met harde wind is altijd een probleempunt voor ons geweest maar tijdens deze wedstrijd ging alles zoals het hoort te gaan. We gingen hard, we gingen laag en we hadden volledige controle over de boot. Bij de gate aangekomen kozen we ervoor om weer naar links te gaan. Snel gijpen, boei ronden en meteen aan de wind omhoog. Een goede boeironding zorgde ervoor dat we iets uitliepen op de rest. De nummer één liep ook uit op ons. Tijdens deze upwind kwam het veld steeds verder uit elkaar te liggen en liep onze voorsprong op de rest van het veld uit. Bij de bovenboei aangekomen was het duidelijk: als we geen fouten meer maken in de downwind eindigen we als tweede!

En geen fouten maken, dat is gelukt! Met de zon op ons gezicht en de wind in onze rug hebben we de mooiste race uit onze hele campagne uitgevaren. Een tweede plek na een vlekkeloze race, onze dag kon niet meer stuk! Met een stralende lach op onze gezichten en keihard genietend hebben we onze laatste minuten samen op het water gebracht. Het was een fantastisch weekend, met een fantastische laatste wedstrijd, die een fantastische afsluiter heeft gevormd van een fantastische campagne!

Leave a Reply

Klasse-evenement Muiderzand, 10 oktober, Dart18
Om nom nom, deze website gebruikt cookies! Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met onze privacyverklaring.
Lees meer