Boterletterwedstrijden 28-29 november, Laser Radiaal

Cooling Down 27 oktober, J22
28/10/2015
Broach Wintersport St. Jean D’Arves 2016
08/02/2016
Cooling Down 27 oktober, J22
28/10/2015
Broach Wintersport St. Jean D’Arves 2016
08/02/2016

Boterletterwedstrijden 28-29 november, Laser Radiaal

Afgelopen weekend hebben wij (Wouter Stiphout, Stefan Huijsman en Iris van Gerrevink) meegedaan aan de Botterletterwedstrijden op de Kralingse plas in de Laser Radiaal. Wouter heeft beide dagen gevaren en Iris en Stefan hebben allebei één dag meegevaren.

Door Stefan Huijsman en Iris van Gerrevink

Iris: Voor zaterdag stond er een redelijk windje voorspeld met harde vlagen. Zeker op de Kralingse plas in Rotterdam betekent dat moeilijke condities. Door de bebouwing en de bomen rond de plas is de wind niet constant van kracht en van richting. Ikzelf, Iris, vind dat wel een leuke uitdaging aangezien ik normaal op groter water vaar. Het was eigenlijk sowieso een uitdaging want ik vaar bijna nooit in een Laser.

Na twee keer een algemene terugroep bij de start konden we eindelijk aan de wedstrijd beginnen. De Laser Radiaal startte samen met de 4.7, daarnaast lag de startlijn erg scheef dus het was redelijk druk en iedereen wil zich op de beste plek positioneren! De baan die gevaren wordt bij de Botterletter is geen standaardbaan. Over de hele plas liggen 8 boeien verspreid die je meestal allemaal wel een keer rond in een wedstrijd, het is dus altijd heel erg zoeken. Als je dan de volgorde van de boeien eindelijk goed hebt moet je ook nog opletten hoeveel rondes je moet varen.. Gelukkig is dit allemaal goed gegaan!
Er zijn op zaterdag 2 races gevaren, ik was niet heel tevreden met mijn resultaten maargoed dit was ook mijn eerste wedstrijd in een Laser. Ik kwam beide keren in een goede positie bij de bovenboei maar vooral bij de eerste race heb ik dat niet kunnen vast houden. Ik vond het een hele leuke dag! Had eigenlijk die dag nog wel een paar races willen doen..
Vergeleken met zaterdag woei het op zondag een stuk harder en was het ook veel vlageriger. Aan het begin van de ochtend kon er al bijna vanuit gegaan worden dat er niet meer dan een wedstrijd gevaren ging worden.

Stefan: Voor mij was de boterletter een unieke ervaring. Dit grotendeels omdat ik weinig tot geen wedstrijdervaring heb. Op de eerste dag van het event kreeg ik de mogelijkheid om een dagje mee te varen op de rib. Toen wij bij het wedstrijdveld lagen had ik al snel door dat de chaos op het water groter was dan normaal. De vele klasse die onderscheid maakte tussen leeftijd, ervaring en boottype maakte het moeilijk niemand in de weg te zitten. Zondag eenmaal op het water met de laser onder mijn kont was dit niet anders. De grote serie aan verbeterpunten (fouten) die ik op de dag van varen gemaakt heb begonnen al vanaf de kant. Doordat het optuigen van de laser te lang duurde kwam ik vlak voor de startprocedure aan, waardoor ik deze bijna miste. Niet heel erg handig dus. Toch wist het puntje van de laser met redelijk veel snelheid op tijd over de startlijn te varen. Het lukte ook goed om de eerste paar legs de vloot bij te blijven. De geschrokken blik die Wouter mij gaf toen ik na de tweede boei niet al te ver achter hem voer herinner ik mij nog erg goed. Jammer genoeg lukte mij niet om gedurende de rest van de race de gunstige positie te behouden. Bij de laagste paar legs begon de vermoeidheid goed in te kicken. Naast mijn onervarenheid en het ongunstige weer heb ik hierdoor veel bij in moeten leveren. Hoewel ik laag geëindigd ben in het klassement kijk ik erg positief terug op het evenement. De wedstrijd heeft mij een goede inkijk geven in de Laserwereld. De vele uitdagingen die ik tijdens het laser varen onder vonden had, ga ik volgend zeilseizoen graag aan.

Foto’s: portpictures.nl

Leave a Reply

Boterletterwedstrijden 28-29 november, Laser Radiaal
Om nom nom, deze website gebruikt cookies! Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met onze privacyverklaring.
Lees meer