Ronde Tiengemeten 26-27 september, Dart18 & F18

Bestuur 14 is ingetreden
23/09/2015
United 4 Roompot 26-27 september, Laser radiaal
02/10/2015
Bestuur 14 is ingetreden
23/09/2015
United 4 Roompot 26-27 september, Laser radiaal
02/10/2015

Ronde Tiengemeten 26-27 september, Dart18 & F18

Zestig boten op het strand van allerlei verschillende klassen in de nazomerzon, dat kan maar één ding betekenen: Ronde Tiengemeten! Ronde Tiengemeten is net als Ronde Pampus een lange afstandsrace voor catamarans, en vindt plaats op thuiswater Haringvliet. Dit jaar stonden drie Broach-boten en twe Broach-gerelateerde teams aan de start: de Rode Dart werd bevaren door Willem en Antine. De Witte Dart had Michèle en Mirthe aan boord. Denise was bemanning op de derde Dart van het ‘kleine cats’ veld. Op Broach’ F18 voeren Jan en Nina, terwijl Niels en Victor op hun eigen F18 de ronde gingen varen.

Door Antine Reddingius

Door de zachte wind duurde het even voor de start plaatsvond, maar na een uur uitstel klonk om twee uur ’s middags dan echt het startsignaal. De start van Ronde Pampus is anders dan een normale start: de startlijn is onafhankelijk van de wind. We kozen ervoor om bij het startschip te starten op de derde rij. De reden hiervoor? We voeren op de Dart18, een van de langzaamste boten van het veld. Als we vooraan waren gestart hadden we alle F18’s om onze oren vliegen waardoor we in een chaos zouden belanden. Onze start was een beetje langzaam waardoor we Michèle, Mirthe en Denise vijftig meter voor ons zagen liggen. Doel: ze inhalen! Langzaam maar zeker kropen we op ze in en op 1/3 deel van de ronde lagen we naast Michèle en Mirthe. Door een paar vlagen goed te pakken zoefden we ze voorbij, maar helaas kregen zij die vlaag een halve minuut later ook en waren we weer terug bij af. Nu waren zij het die langzaam op ons uitliepen. Driehonderd meter voor de bovenboei kregen we een plotse windvlaag die 180 graden draaide, waardoor we binnen een seconde stillagen. Twee minuten lang aan lijnen trekken, aan het roer hangen en heftige communicatie later stond de wind weer zoals ie eerst ook stond en konden we verder. Helaas hadden we hierdoor wel de connectie met de andere Darts verloren: ze lagen nu honderden meters voor ons.

Met een flink tempo rondden we de bovenboei en begonnen we aan de lange weg terug. Waar we op de heenweg het water ten zuiden van Tiengemeten hadden aangehouden zeilden we nu over het smalle water ten noorden van Tiengemeten. De wind begon weg te zakken en we kwamen in een windwak terecht. Anderhalf uur in tergend langzaam tempo zeilend later begon de wind wat op te steken en kwam het tempo er weer in. Het kwaad was echter al geschied, we lagen mijlenver achter op de rest van het veld, die het windwak voor waren geweest. Een teleurstellend resultaat dus, aangezien we als laatste boot over de finish kwamen… Gelukkig heeft onze rating dit gedeeltelijk goedgemaakt en zijn we in het algemeen als 48e van de 60 boten geëindigd. Jan en Nina in de F18 eindigden één plaats boven ons. Zij voeren een goede race, tot ze omsloegen en het tien minuten duurde tot de boot weer overeind kwam. Ze hebben het F18 veld nog in weten te halen en zelfs nog een paar achter zich gelaten.

Na snel in de prachtig rode avondzon de boot afgetuigd te hebben en ons omgekleed te hebben was het tijd voor eten! Het eten op Hellecat is altijd overheerlijk en we zaten te smullen. Tegelijkertijd was de prijsuitreiking. Niels en Victor hebben een prachtige race gevaren en hebben de tweede plaats behaald in het ‘grote cats’-veld! Denise was als bemanning op de derde plaats geëindigd in de ‘kleine cats’-vloot. Michèle en Mirthe namen in deze klasse zelfs de tweede prijs mee naar huis! Het was een prachtige dag en we kijken met een tevreden gevoel terug op een mooie zeilronde.

Leave a Reply

Ronde Tiengemeten 26-27 september, Dart18 & F18
Om nom nom, deze website gebruikt cookies! Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met onze privacyverklaring.
Lees meer