Dart18 WK: we zijn er klaar voor!

Broach bij de Eredivisie Zeilen
10/07/2016
Het lustrumthema is bekend!
05/09/2016
Broach bij de Eredivisie Zeilen
10/07/2016
Het lustrumthema is bekend!
05/09/2016

 

Woensdag 27 juli zijn wij afgereisd naar het mooie Medemblik voor de Dart18 Worlds 2016. Als een van de eerste betraden wij woensdag in de namiddag het veld van de boten en hebben wij deze zelfde dag onze bootjes vaarklaar gemaakt. Ook deze keer verblijven wij weer in het prachtige huis van opa en oma Mirthe, waar wij na een avond spelletjes lekker ons bedje in gekropen zijn. De volgende ochtend vroeg op, want er was heerlijke wind voorspeld.

Door Denise Huizing

Rond een uur of 10 de volgende morgen waren wij aanwezig op het terrein waar de boten lagen en zijn wij vrijwel direct het water opgegaan. Met een knoop of 17 was het een heerlijk dagje om weer helemaal het gevoel te krijgen. Deze dag hebben wij puur besteed aan trainen en boathandling. Vrijdag was er helaas geen wind voorspeld, dus was het zaak dat we nu toch echt de boten in super wedstrijdconditie zouden stellen. Voetbandjes erop (die hebben we al jaren niet meer) en nog het een en ander gesleuteld om de boot wedstrijd klaar te maken. Helaas te weinig wind om te zeilen, dus vooral de boot in topconditie gebracht. Op naar zaterdag, de dag van scrutineering, waarbij alle deelnemende boten  grondig gecheckt wordt op eenheid (de Dart is immers een eenheidsklasse…). Bij deze keuring worden lijnen opgemeten, en wordt ieder onderdeel grondig gekeurd. Wij hoorde via via dat er één lijn vaak afgekeurd werd, dus voordat we naar de keuring gingen hebben wij deze ‘beruchte’ lijn even langs de meetlat gelegd. 5 cm te kort, shittt dachten we. Toen kregen wij van de ervaren Dartzeilers de tip om het lijntje op te rekken. Zogezegd zo gedaan. We hebben de lijn om de trekhaak achter de Transit gehangen en de andere kant om een betonnen paaltje. Even gassen en het lijntje was een paar centimeter langer. Prima manier dus!

 

Onze boot (892 a.k.a ‘de witte dart’) ging als eerste op voor de officiële keuring. Na half uurtje in de rij te hebben gestaan moesten ook wij eraan geloven. Serieuze blikken kwamen ons tegemoet. De lijnen werden nagemeten (goddank, was de uitgerekte lijn nog niet gekrompen) en alle punten werden stuk voor stuk afgevinkt. Totdat de peddel minstens 1 meter lang moest zijn en onze inschuifbare peddel werd niet langer dan 50 cm. Zie dit voor je als een serieuze man die onze boot aan het checken is terwijl Michiel en ik beide aan een uiteinde van een peddel staan te rukken om ervoor te zorgen dat hij hopelijk tot 1 m uitschuift. Helaas, dit lukte niet, dus Michiel kwam op het idee om de peddel van de rode dart te lenen. Hij trok een sprintje naar de rode boot en kwam met onze ‘spare one’ aangerend. De serieuze man nam dit voor lief en vinkte ook keurig de peddel af. Helaas was het randje van de romp niet naar behoren en moesten wij voor goedkeuring de antisliprand (die allang niet meer antislip is) gladschuren. Prima, na een kwartier met serieuze blik lichtjes met een schuurpapiertje over de rand van de boot te hebben geaaid konden wij aantonen dat wij ‘Worlds’ proof waren en mochten wij ons gaan officieel melden bij het regatta center.

 

Ook de rode dart (675) kwam bijna zonder kleerscheuren door de check, helaas waren de bovenste twee zeillatten rood in plaats van geel en moesten zij deze eerst fixen voordat ook zij zich konden inschrijven. Pffoe, dit gaf wel aan dat er niet met deze mensen te sollen viel ;).

 

Vandaag was het tijd voor een oefenrace. Met iets meer dan 70 boten aan de startlijn (niet iedereen deed mee) was het voor ons een spektakel om alvast te proeven van de strijd met zoveel boten in één veld. Michiel en ik kozen voor de tactiek van kat uit de boom kijken. Bij de start puur kijken wat iedereen deed en dan zelf erachter aan starten. Echt een prachtig gezicht om zoveel boten aan de lijn te zien strijden voor een mooi plekje. Uiteindelijk geen super wedstrijd gevaren, maar genoeg om mee te nemen naar de echte wedstrijden in het vooruitzicht! Dit gaat een mooie week worden!! De rode dart heeft vandaag heerlijk gevaren, het nieuwe zeil helpt enorm!! Op naar een mooi WK. Wij zijn er klaar voor!

Leave a Reply

Dart18 WK: we zijn er klaar voor!
Om nom nom, deze website gebruikt cookies! Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met onze privacyverklaring.
Lees meer