J22 // Cooling Down

Campagneteams J22 voor komend jaar zijn bekend!
16/10/2016
Einde Groeitijd Activiteit!
24/10/2016
Campagneteams J22 voor komend jaar zijn bekend!
16/10/2016
Einde Groeitijd Activiteit!
24/10/2016
Traditiegetrouw wordt de wedstrijdkalender van de J22 afgesloten met de Cooling Down, op ons thuiswater het Braassemermeer. De voorspellingen voor het weekend waren de hele week al vrij consistent: weinig wind op zaterdag, nog minder op zondag.Zaterdagochtend kwamen we rond kwart voor 10 aan bij de Braassem. De boten hadden we vrijdagmiddag al in het water gelegd, zodat we wat meer tijd zouden hebben. De wind was inderdaad zoals voorspeld vrij licht, met een maximum van ongeveer 10 knopen.Het veld bestond uit 13 J22’s. De startlijn was vrij smal, en dit zorgde in vrijwel alle vijf wedstrijden op zaterdag voor lastige starts. Bijna elke wedstrijd lagen er wel één of meerdere boten aan de verkeerde kant van de lijn waardoor ze terug moesten, of was het dringen geblazen bij het startschip of de pin. Wijzelf waren hier ook niet van uitgezonderd: we hadden een aantal starts dat we achteraan lagen, over de lijn gedrukt werden of niet goed wegkwamen waardoor andere boten ons al snel voorbij voeren.
 
 
De upwinds bestonden daarom vaak uit het terugwinnen van plaatsen. Aangezien onze boatspeed vaak wel goed was, lukte dit aardig, en vochten we ons plaats voor plaats weer naar boven toe. Maar in de upwinds begon ook vaak de grote loterij. De windsterkte was erg variabel, en zakte er regelmatig tijdens een wedstrijd uit. Af en toe kwam er dan nog wel een vlaag over het water, en de boten die daar dan toevallig (of goed doordacht) lagen voeren dan ineens weg bij de rest. Het kon dus zomaar zijn dat je van iedereen aan het winnen was aan jouw kant van het veld, maar dat de andere kant van het veld over het algemeen veel meer snelheid had.Na de laatste meters dobberen onder de hogerwal naar de bovenboei begon dan de downwind. Deze waren ook zeer verschillend. De ene keer was iedereen lekker aan het spi’en, de andere keer lukte het niemand om ook maar een beetje druk in de spi te krijgen.Uiteindelijk zijn er vijf wedstrijden gevaren, waarvan sommige ingekort door wegvallende wind. Al de bovengenoemde omstandigheden zorgde ervoor dat we een aantal goede wedstrijden hadden (resultaat 4-4-5), en een aantal minder goede wedstrijden (11-OCS). Hiermee staan we zaterdagmiddag op een 8e plaats in het tussenklassement, waar we niet bijzonder tevreden mee zijn. We konden alleen maar hopen dat de wedstrijden op zondag beter zouden gaan.
Maar op zondagochtend bleek dat de windvoorspelling wederom was uitgekomen: op een af en toe langstrekkende windvlaag na was het grotendeels windstil. Niet geheel onverwacht hing daarom de uitstelvlag in de vlaggenmast. Na een aantal uren wachten besloot het wedstrijdcomité, die de verwachtingen en de wind in de wijde omtrek goed in de gaten hielden, dat er weinig tot geen kans was dat er nog genoeg wind zou komen om een wedstrijd te starten, en dat er dus niet meer gevaren zou worden op zondag.Het tussenklassement van zaterdag werd daarmee ook het eindklassement: een 8e plaats voor ons dus op de Cooling Down. Team Jiblings heeft een 11e plaats gehaald, team DiJeet een mooie 2e plaats. Dit was dan echt de laatste wedstrijd van onze campagne. We hebben ervan genoten en willen graag iedereen bedanken die heeft geholpen om deze mooie 2 jaar mede mogelijk te maken!Geschreven door Joren Werkman Foto's van WV Braassemermeer

Leave a Reply

J22 // Cooling Down
Om nom nom, deze website gebruikt cookies! Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met onze privacyverklaring.
Lees meer