Nestor Trophy #2: Iets in te halen!

J22 // Warming-Up
03/04/2017
F18 // KE Muiderzand
19/04/2017
J22 // Warming-Up
03/04/2017
F18 // KE Muiderzand
19/04/2017

“Had jij niet allang weg moeten zijn?” Niet de woorden die je zondagmorgen wilt horen als je een wedstrijd moet gaan varen. Na halsoverkop te zijn vertrokken richting Medemblik en mijn zeilpak te hebben aangetrokken kom ik het team van Broach tegen op de steiger: “trek dat pak maar uit, het is heerlijk op het water!”

De haast van de ochtend is snel verdwenen met het vooruitzicht van een hele dag zeilen in korte broek en een T-shirt. Vandaag wordt de tweede editie van de Nestor Trophy 2017 gevaren, een serie van teamzeil evenementen waarbij Nederlandse studenten zeilverenigingen het tegen elkaar op nemen. De boot voor vandaag is de Elliot 6. Na het tegenvallende resultaat van de eerste editie, moet er vandaag gepresteerd worden om Broach weer mee te laten tellen in het klassement.

Vol goede moed wordt de round robin gevaren. Tegen het middaguur hebben we 3 rondes gewonnen en 1 verloren. We moeten bijna 2 uur wachten totdat we weer aan de beurt zijn. Er worden tactieken besproken, maar vooral genieten we van het lekkere weer. We kunnen weer helemaal fris de boot in voor de volgende ronde. Schipper Wouter zegt iets over dat zijn hangband niet in orde is, maar we hebben weinig tijd om daar aandacht aan te besteden want de wedstrijd start. We zijn net lekker op gang en dan gaat het mis. De hangband van Wouter begeeft het en voor we het weten is hij overboord geslagen. Een kort moment van paniek aan boord, maar 1 ding is duidelijk: we moeten hem ophalen, want we geven ons niet zomaar gewonnen! Terwijl wij terugvaren en Wouter uit het water trekken, ziet onze andere boot het mis gaan. Ook daar is kort paniek, maar deze slaat snel om in strijdbaarheid. Ze weten beide boten van de tegenstander af te remmen en een halve leg later kunnen we weer aansluiten. Behendig weten we beide boten te passeren en onze voorsprong uit te bouwen, waardoor we uiteindelijk als 1e en 2e over de finish gaan! De vreugde is groot als we ook de laatste wedstrijden van de round robin weten te winnen en daarmee op een voorlopige tweede plaats staan.

In de king of the castle serie weten we succesvol onze tweede plaats te verdedigen, waardoor we ook de finale bereiken. Wederom treffen we hier RSZV, een geduchte tegenstander tegen wie we het in het verleden regelmatig hebben moeten afleggen. In de pre-start kiezen we allebei een boot en zetten direct de aanval in, om te voorkomen dat RSZV de overhand krijgt. Het lukt ons om succesvol te verdedigen en we weten vlak voor de start te ontsnappen en hard weg te varen. Gedurende de hele race lukt het om 1e en 2e te blijven liggen en RSZV voor te blijven. Tegen het einde hebben we voor de zekerheid nog een kleine verdedigende manoeuvre ingezet, maar de race was gevaren.

Broach heeft vandaag de overwinning binnen weten te slepen en heeft daarmee de achterstand in het klassement weten te verkleinen. We kijken nu alweer uit naar het NSK Teamzeilen in Rotterdam op 20&21 mei en een extra editie van de Nestor Trophy op 25 juni in de ons vertrouwde J22!

 

Geschreven door Jurgen Eijsink

Leave a Reply

Nestor Trophy #2: Iets in te halen!
Om nom nom, deze website gebruikt cookies! Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met onze privacyverklaring.
Lees meer