F18 // KE Ouddorp (Catpoint)

Partnerschap met SHS Delft
04/05/2017
NSK Teamzeilen: driemaal scheepsrecht?
24/05/2017
Partnerschap met SHS Delft
04/05/2017
NSK Teamzeilen: driemaal scheepsrecht?
24/05/2017
Als vervolg op de eerste wedstrijd bij Muiderzand stond afgelopen weekend het KE Ouddorp bij catamaranvereniging Catpoint voor de deur. In ieders hoofd heeft deze gedachte al eens gezeten: je zit naar het weer te kijken op de televisie en Piet weet te zeggen dat het de volgende dag 1-5 bft gaat waaien en je vraagt je af wat je hier precies aan hebt. Nou, dit was wel het weertype dat tekenend was voor de zaterdag: alles is langs gekomen, van dobberen met enkele knopen wind, tot vol in de trapeze hangen om de boot overeind te houden, van verbranden in de felle zon, tot genieten van de regen om het zoute water weg te spoelen.
Het starten was het probleem niet: met een beetje bluf en agressiviteit wisten we altijd wel een prima plekje te vinden tussen de 25 andere catamarans. De verraderlijke wind maakte het zeilen heel lastig: veel tacks en gybes waren nodig om de nodige wind op te zoeken en er moest veel geschakeld worden tussen weinig en veel wind. Een onverwacht harde vlaag die tijdens een tack inviel werden ons en de boot vlak voor ons bijna fataal. Op de downwind was de wind helemaal een uitdaging: de keuze maken tussen hoger afkruisen met meer snelheid of dieper varen met iets minder snelheid was continu aan de orde en hier hebben we ook vele meters naar de downwind gate op verloren. Naarmate de race vorderde merkten we dat het erg lastig was om voldoende snelheid in de boot te krijgen en aan te passen aan de veranderende wind, wellicht een trainingsdoel voor de volgende keer.
De tweede dag had een ander karakter. De wind varieerde tussen de 4 en de 8 knopen, niet heel veel dus, maar het kwam ons wel goed uit! Het veld is minder verspreid, boot handling is met deze wind een minder bepalende factor en we konden heel goed zien hoe andere boten met de omstandigheden omgingen. Hierdoor konden we ook concurreren met een aantal boten en hadden we enkele krappe boeirondingen en een paar hachelijke en bijzondere momenten.
 
Beladen met ervaring en veel tips van andere F18-zeilers kunnen we verder kijken naar het volgende evenement. Waar onze focus in de afgelopen twee wedstrijden alleen lag op groei en niet op het resultaat, kunnen we langzaamaan kijken naar een doel voor de volgende evenementen. Onze volgende stop: Texel!

Leave a Reply

F18 // KE Ouddorp (Catpoint)
Om nom nom, deze website gebruikt cookies! Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met onze privacyverklaring.
Lees meer