NSK Teamzeilen: driemaal scheepsrecht?

F18 // KE Ouddorp (Catpoint)
23/05/2017
J22 // Favoriet voor de wereldtitel!
03/06/2017
F18 // KE Ouddorp (Catpoint)
23/05/2017
J22 // Favoriet voor de wereldtitel!
03/06/2017

Twee jaar geleden ging ik voor het eerst mee naar het Nederlands Studenten Kampioenschap Teamzeilen in Rotterdam. Op dat moment een voor mij nog totaal onbekende tak van de zeilsport. De eerste keer teamzeilen was lastig, we behaalden toen ook geen podiumplaats, maar het enthousiasme was goed aangewakkerd. Vorig jaar wisten we de derde plaats te veroveren, dus dit jaar vertrokken we goed voorbereid en met volle toewijding naar Rotterdam om opnieuw een podiumplaats te pakken.

Na een team meeting op donderdag om de regels en tactieken nog eens door te nemen, vertrokken we zaterdagmorgen richting de Kralingse Plas, waar onze zustervereniging RSZV het evenement organiseerde. De Maxfun 25 zou deze keer de boot zijn waarin we de wedstrijden gingen varen. Timo debuteerde op dit evenement als schipper. Dat is altijd even wennen en je hoopt dan maar dat dat een goede keuze was. Maar hij liet al snel zien dat hij goed had opgelet bij zijn masterclass teamzeilen van Wouter (schipper bij de vorige editie). We zaten hem vanaf onze boot al snel toe te juichen toen we zagen dat hij scherp kon varen, zich niet liet intimideren door de tegenstanders en zelfs met succes zich uit situaties kon bluffen. Door goed samenspel tussen de boten en voldoende bootsnelheid, wisten we na de eerste round robin gedeeld eerste te worden.

Een primeur op dit evenement was dat er ook een silverfleet werd georganiseerd. Ook hier was Broach vertegenwoordigd, zij namen het tegen andere teams op in de valk. Helaas liepen we elkaar op de wal mis, maar tussendoor hoorden we af te toe flarden van wat zich daar afspeelde: in een hectisch moment heeft een team zijn teamgenoot aan gevaren. Dat bleek dus ons silverfleet team te zijn… Toen we de update van hun eerste round robin zagen, bleek ook dat zij laatste stonden. Geen lekker begin voor hun helaas.

De tweede round robin zou zaterdag gestart worden en zondagmorgen worden afgemaakt. Bij de een na laatste wedstrijd kregen we een goed voorteken: de vorige keer toen de schipper overboord sloeg, wisten we eerste te worden. In zijn dappere poging om ons van een klap van de giek te behoeden, struikelde Coen over hangband en sloeg overboord. Gelukkig waren we net gefinisht en heeft zijn telefoon het ook overleefd. Zaterdag aan het einde van de dag stond het goldfleet team inderdaad eerste en had het silverfleet team de achterstand ingelopen waardoor ze derde stonden.

Zondag was het heel anders zeilen. De (voor de Kralingse Plas) stabiele wind van zaterdag was verruild voor vlagerige wind die steeds verder af nam. Ook hier wisten we nog een aantal keren winst uit te halen, waardoor we in het klassement eerste stonden en dus de finale zouden gaan varen! Op de kant hoorden we dat de silverfleet ging beginnen aan de finale, met zowaar nog een finale plaats voor Broach! Waar iedereen voor vreesde werd waarheid: de wind viel steeds vaker weg en de finale van de silverfleet werd na de eerste wedstrijd van een ‘Best of 3’ afgebroken. De eerste had Broach echter gewonnen, dus dit betekende dat het silverfleet team eerste was geworden!

Er werd een toeschouwersboot klaar gelegd en wij gingen ook het water op.  Met uitzicht op een slap hangende uitstelvlag, zaten we te wachten op het laatste zuchtje wind van de dag. Twee finale rondes zijn er gevaren, beide keren maakten we een slechte start, wisten we terug te komen in de wedstrijd, maar toen liet de wind het weer afweten of draaide deze zeer onverwacht waardoor we ons voordeel weer verloren. RSZV bleek hier beter mee om te kunnen gaan en mocht zich na beide rondes wederom kampioen noemen. Het was akelig stil aan boord op de terugweg naar de kade, maar met een zilveren medaille om ons nek en een gezamenlijk pizza-diner van het goldfleet en silverfleet team, konden we het verlies van ons afzetten en met veel plezier terugkijken op een mooi weekend!

 

Geschreven door Jurgen Eijsink

Leave a Reply

NSK Teamzeilen: driemaal scheepsrecht?
Om nom nom, deze website gebruikt cookies! Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met onze privacyverklaring.
Lees meer