F18 // terugblik campagne 2017

J22 // terugblik campagne 2017
15 november 2017
[:nl]BTP najaar 2017[:en]BTP fall 2017[:]
9 januari 2018

F18 // terugblik campagne 2017

Bij het terugkijken naar afgelopen jaar valt het me opeens op hoe intensief en heftig het afgelopen campagnejaar eigenlijk wel niet is geweest op meerdere opzichten, en niet eens allemaal zeil-gerelateerd. Laten we bij het begin beginnen… Wacht, waar begon het eigenlijk? In de lente van 2015 waarin Jorgen en ik lid werden bij Broach om op de Nacra Infusion te kunnen varen? Of januari 2016 toen we besloten een team te vormen? Nee, ons jaar begon eigenlijk pas in september 2016!

Rond die tijd zaten we eigenlijk in een lastige situatie. De F18 van Broach lag niet heel lekker binnen de vereniging. We hadden nog heel veel trainingsuren te gaan, de winter begon in te vallen en voor mij begon ook nog eens een tumultueus bestuursjaar. De enige manier om verder te komen: heel veel uren op de boot maken! Omdat in de vorige winters is gebleken dat er van catamaranzeilen weinig terecht komt, zijn we uitgeweken van onze vaste ligplaats bij Hellecat naar Muiderzand. Hier werden trainingen georganiseerd met andere catamarans en konden we wel de vele benodigde uren maken!
In het voorjaar begonnen dan eindelijk de eerste wedstrijden. Heftiger kon het niet beginnen: een vuurdoop met 25 knopen wind tijdens het eerste klasse-evenement bij Muiderzand opende ons wedstrijdseizoen. Op het tweede evenement op de Grevelingen was het gelukkig wat rustiger en konden we goed zien dat we vooruitgang boekten. Dat was ook nodig, want de volgende trip was naar de grootste catamaranrace ter wereld: de ronde om Texel. De Ronde om Texel was echt een van de hoogtepunten van onze campagne. Niet vanwege een uur zand zeven opzoek naar de autosleutel, de aanvaring op het strand of het plat gaan op een van de rustige stukken, maar wel omdat het ontzettend gaaf is om het eiland rond te racen tussen 330 andere cats!

Om het maximale uit onze campagne te halen hebben we hierna de boot meegenomen naar een evenement waar hij nog nooit was geweest: de F18 Worlds in Vallensbæk, een klein dorpje in de buurt van Kopenhagen. Gedurende een week waren we op het water te vinden tussen 130 andere boten, met telkens ruim 60 boten aan de startlijn. De omstandigheden waren heel wisselend, twee dagen werden gedomineerd door een slaphangende uitstelvlag, terwijl we ook een keer met 40 km/h downwind over het water vlogen. Ook binnen sommige wedstrijden waren wisselende omstandigheden: een keer startten we met dubbele trapeze terwijl de mast goed krom stond om druk te lozen. De tweede upwind-leg hebben nooit voltooid omdat de wind weg viel…

Naast het varen was er voor ons ook veel ruimte om te leren van anderen en te praten met andere F18-zeilers en oud-Broachers. Als Nederlanders vorm je toch wel je eigen clubje! Ook zaten we toen ook al een blik te werpen naar de toekomst. Het was immers toen al bekend dat wij het laatste campagneteam zouden zijn op de F18 binnen Broach en zo’n WK blijkt dan toch wel de ideale plek om even te lobbyen hiervoor. Als je dit soort gesprekken voert, blijkt dat er vanuit de klasse heel veel wil is om ons te helpen om F18 te kunnen blijven varen.
Na ons Deense avontuur was het een tijdje rustig. Half september hebben we nog het ONK F18 gevaren. Mede door materiaalpech eindigde het evenement teleurstellend. Onze campagne konden we afsluiten op twee van de mooiste zomerdagen van het jaar, ergens in oktober. Onder ideale omstandigheden hebben op ons thuiswater, het Haringvliet, de ronde gevaren om het eiland Tiengemeten. De dag erna waren er nog kortebaanwedstrijden. Zelfs twee Duitsers die we telkens tegenkwamen en die ons mateloos irriteerden konden deze supermooie dag niet verpesten. We wilden toen graag nog wachten op het resultaat. Dat liet op zich wachten, omdat diezelfde Duitsers een uur bezig waren met een protest tegen een andere boot. Toen die zitting eindelijk klaar was, besloten die twee Bratwursten ook nog eens in beroep te gaan. We hadden geen zin om nog langer te wachten en dus hadden we de benen genomen! Op dat moment wisten we nog niet dat dat onze laatste wedstrijddag was: het laatste evenement kon geen doorgang vinden wegens te veel wind…

En nu? Onze campagne bij Broach is voorbij, we hebben geholpen bij de verkoop van de boot en bij Broach kunnen we dit project tevreden en voldaan afsluiten. We zijn in het F18-zeilen nog zeker niet klaar! Het lobbyen in Denenmarken heeft zijn vruchten afgeworpen en we hebben de mogelijkheid om gewoon door te zeilen: deze winter zijn we een aantal zondagen in Muiderzand te vinden voor de wintertrainingen. Voor volgend jaar willen we allebei het F18-zeilen iets minder intensief aanpakken dan afgelopen jaar, maar we blijven betrokken bij de klasse en Rondje Tiengemeten was zeker niet onze laatste wedstrijd! Om af te sluiten nog één groot dankwoord naar Broach: zonder deze unieke vereniging, waar echt heel veel mogelijk is als je maar voldoende motivatie en doorzettingsvermogen toont, hadden we nooit deze springplank naar het F18-zeilen kunnen vinden. Broach, bedankt!
Geschreven door: Christiaan Feij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *