F18 // terugblik campagne 2017
4 december 2017
[:nl]Nieuwe opslaglocatie[:en]New housing[:]
15 januari 2018

[:nl]BTP najaar 2017[:en]BTP fall 2017[:]

[:nl]Als eerstejaars lid bij Broach kom je terecht in een zeer diverse groep studenten van verschillende faculteiten en met een grote verscheidenheid aan zeil ervaring. Sommigen zijn typische zeilschool kindjes (i.e. meerdere jaren les gegeven op een zeilschool en een terminologie in de trant van “hard gaan en mooi zijn”)  of slechts een zeilkamp in een grijs verleden (“en verder vind ik water wel leuk”). Met zo’n groep wedstrijden varen of campagne teams vormen is dus een hele opgave. Het Broach TrainingsProgramma (BTP) beoogt die lijn gelijk te trekken.

Ikzelf behoorde tot mijn spijt tot categorie mensen zonder veel wedstrijd ervaring. Zodoende was het concept ‘trainen’ een relatief nieuw begrip. Het BTP is namelijk een stevig programma met zes zeildagen in iets meer dan een maand (november – december) en verschillende theorie sessies. De veelgehoorde motto’s “initiatief wordt beloond” en “Broachers willen altijd winnen” kregen op die manier zo hun eigen betekenis.

Er werd van ons als (BTP) team verwacht dat we ons eigen materiaal, trainers, vervoer en eten zouden regelen. Gelukkig bleken er genoeg (oud) Broachers beschikbaar die klaar stonden om kennis en kunde over te dragen. Dit leverde een groot voordeel op omdat iedereen in principe elk weekend het water op kon en van veel verschillende leden konden leren.  De kleine nuances vallen op die manier goed op en maakte het mogelijk om snel stappen te maken.

 

Dat het programma uitdagend was, was duidelijk met de grote variatie aan weer die er tijdens het BTP voorbij kwam. Natuurlijk, niemand houdt er van om bij het vriespunt nat te worden, en zeker in eerste instantie werd dat (qua kleding) ook door sommigen onderschat.  Maar uiteindelijk is het, denk ik, juist een van de sterke punten van het BTP. De marges voor fouten zijn erg klein bij 6-7 Bft en dat zorgt dat je op een andere manier moet leren zeilen.

De winterwedstrijden waren een pittige uitdaging. Het weer was buiig met een stevige wind. Echt moeilijk werd het door de  windstoten die met de wolken mee trokken. Het spelers veld van de J22 raakte zodoende snel uitgedund omdat verschillende boten met materiaal pech (en een nat pak) het wedstrijd veld moesten verlaten. Uiteindelijk waren er na de 1ste race nog maar twee boten over van de vijf die waren gestart.  Specifiek is er waardering voor de J22 met Maarten, Bram, Wouter en Thijs die het lukte om zowel de wedstrijd uit te varen en daarmee een tweede plaats behaalden.

Ik weet niet of iedereen het persoonlijke trainingsdoel heeft gehaald dat werd gesteld op de eerste teammeeting. Ik weet wel dat iedereen veel gegroeid is in zijn zeil ervaring. Sommigen van de eerstejaars leden kijken uit naar hun eerste aankomende campagne. Sommige anderen wachten eerst hun Bindend Studie Advies af. We kunnen er in ieder geval zeker van kunnen zijn dat iedereen met een stuk meer vertrouwen in de toekomst het water op gaat.

De goede verhalen die de ronde gaan over het BTP zijn voor een groot deel te danken aan de TraCo en de trainers die ons een paar goede zetten hebben gegeven in de goede richting. We hebben veel geleerd van de trainers en van elkaar, in dat opzicht is het duidelijk dat initiatief inderdaad wordt beloond.

Geschreven door Martin Olde[:]

Comments are closed.