[:nl]Broach leden winnen IDEA League op het Comomeer namens de TU Delft[:en]Broach members win IDEA League at lake Como on behalf of TU Delft[:]
28 september 2018
[:nl]Campagne jaar team sJoeff[:]
15 november 2018

[:nl]ONK J70 [:]

[:nl]Dit jaar heeft een van onze leden, Joshua Amato, mee gedaan aan het ONK J70, en is daarmee ook Nederlands kampioen geworden. Lees hier zijn hele verslag van een fantastisch weekend in Muiden

Na een teleurstellend resultaat op de Eredivisie Zeilen naderde de seizoensaflsuiter: Het Open Nederlands Kampioenschap J70. Hier hebben we ons ingeschreven met een A en een B team van WSV Giesbeek. Een prachtig evenement bij de K.N.Z.R.V Muiden met een erg sterk, groeiend veld op een mooie locatie. Na vorig jaar de zilveren medaille mee naar huis te hebben genomen wilden we daar graag goud van maken!

We wisten, door de vele zeiluren, dat we een goede kans hadden het podium te halen. Maar er deden dit jaar nóg meer bekende namen mee, het niveau was beslist hoger dan afgelopen edities. Met oud-olympiërs, pro’s en nummer 1 en 2 van de Eredivisie zou de strijd vurig zijn. Dit vraagt om een goede voorbereiding en een duidelijk plan.

Op de vrijdag hebben we de boot voorbereid, te water gelaten en nog een stukje getraind. Met een invallende voordekker, Arianne van de Loosdrecht van Team Heiner, was het nodig de manoeuvres en het algemene plan nog even door te spreken. Het ging gelukkig soepel en de team spirit zat er goed in. Na een klein uur ingezeild te hebben lagen we voor Pampus (letterlijk) ons plan door te nemen en naar de wind te kijken. We wisten dat we goede snelheid hadden, vooral downwind, en in de upwind ook hele goede hoogte. Het algemene plan was om weinig risico te nemen bij de start en vooral op vrije wind en strategie te focussen het eerste rak. Zo konden we met onze goede VMG met het voorste groepje bij de bovenboei aan komen en van daaruit het uit vechten om de voorste plekken. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. De wind kwam vanuit het bos de plas op, daardoor erg shifty en hield hij zich niet altijd aan het overwegende patroon. Al met al zaten we redelijk in het ritme van de wind. Jammer genoeg konden we de tweede race ons eigen plan niet zeilen, en was er de laatste race een enorme onvoorspelbare shift naar links. Bij de laatst genoemde hielden we ons netjes aan de wet van Murphy en zaten we helemaal rechts. Hierdoor hadden we een hele wisselende serie [2-15-2-15] en stonden we 9de na dag 1. Het podium was nu erg ver en de eerste plaats al helemaal. Maar het deed ons goed te zien dat alle ‘goede teams’ het ook moeilijk hadden en vooral dat ons B team 2de stond.

Met 10 races op het programma was het zondag erg vroeg beginnen om er nog 6 doorheen te krijgen. Iedereen met podium ambitie voelde de druk, het zou een lange dag worden. Het plan bleef hetzelfde, alleen volgde de wind een veel duidelijker patroon. We voeren veel vrije starts, konden daardoor vaak een goede lane naar links pakken wat bovenin duidelijk beter was. Ook een paar prachtige downwinds lieten ons veel boten inhalen. Het bleef toch een lastige dag voor iedereen, en we stonden dan ook tot de laatste race niet eens op het podium! Na de laatste race, een overwinning, kwam de RC rhib naar ons toe: jullie hebben gewonnen! Wat een vreugde en trots, we mogen ons Nederlands Kampioen noemen. De mooiste seizoensaflsuiter die je je maar kan wensen. Het was écht een droom die uitkwam om zo een titel te winnen. Nu op naar een continentale titel!

Uitslagen: https://www.sailing.today/5b814e7414b8bd305e1588c3/results

 [:]

Comments are closed.