Nestor Trophy 10 & 11 november

Dart 18 Seizoens terugblik
16 november 2018
Lezing bij de zeilmaker
30 december 2018

Nestor Trophy 10 & 11 november

Tijdens het weekend van 10 en 11 november werd de laatste race van de Nestor Throphy gehouden in Medemblik. Broach had nog een kleine kans om overall de 1 e plek te bemachtigen alleen dan zou RSZV dit weekend wel heel matig moeten presteren. In ieder geval zouden we ons uiterste best gaan doen om in ieder geval de laatste Nestor goed af te sluiten.

Het avontuur begon zaterdagochtend vroeg om 7 uur. In een vol geladen safira vertrokken we naar Medemblik. Echter was nog niet iedereen even wakker op de vroege zaterdagochtend. Zelfs niet met de klassiekers als ‘lalala gehaktbal’ was niemand wakker te krijgen. Gelukkig werd iedereen een beetje wakkerder naarmate we Medemblik naderden. Na een snelle powerstop bij de Macdonalds in Hoorn waarbij de nodige hamburgers werden verschalkt konden we dan ook met vol vertrouwen beginnen.

Eenmaal aangekomen konden we na het droppen van onze spullen gelijk de boten in het water laten. We gingen varen in Elliotts, 3 persoons kielboten. De spinnaker zou het hele weekend niet gebruikt worden. Nadat alles was opgetuigd en voorbereid was het tijd voor de briefing. Hierin werden nog even snel de regels van het teamzeilen herhaald en werd het schema van de dag uitgelegd. We zouden in totaal 2 volledige “round robbins” varen. Waarbij we dus over twee dagen twee keer tegen elk team zouden zeilen. Echter waren wij als letter B (de B van Broach natuurlijk) pas in de 4 e heat
aan de beurt. We moesten dus nog even wachten.

En toen was het moment daar, heat 4 kon beginnen. We stapten in de boten en kozen het ruime sop. Het hele weekend was er prima wind en redelijk consistent. Dus daar konden we goed op inspelen. Het ging redelijk voorspoedig en we hebben zelfs enkele wedstrijden op snelheid uit kunnen varen. Wat dan ook een paar keer resulteerde in een 1,2. Uiteindelijk hebben we de eerste 4 wedstrijden kunnen winnen. Bij een van die 4 wedstrijden was de marge zelfs zo groot dat één boot besloot om bij de finish nog even in de wind te gaan liggen om op de andere broach boot te wachten. Dan kan je namelijk nog helpen mocht er nog iets gebeuren. Alleen als je al in de wind ligt is het natuurlijk best wel wat werk om de hele boot weer om te moeten draaien, dus dan maar achteruit varend de finishlijn over..

Echter moesten we tegen het einde van de dag tegen de Rotterdammers en het mix team. Dit mix team bestond uit een paar mensen van Oriones, Delft en iemand uit Amsterdam. Daartussen hadden zij best wel wat ervaring dus, dit beloofden twee lastige heats te worden. Allereerst gingen we tegen RSZV, na een redelijk consistente upwind en een lang gevecht bij de bovenboei werd het heel spannend tot de finish. Bij het finishen was er nog even twijfel wie er nou gewonnen had. Vol spanning keken we naar het startschip, daar kregen we uiteindelijk te zien dat team Broach de heat had gewonnen. Nog strak van de adrenaline gingen we gelijk de volgende moeilijke heat in tegen het mix team. Dit was wederom een heel spannende pot met veel penalty’s, maar wederom wisten we
nog net de overwinning te pakken. Kortom, een heel mooie eerste dag dus. We hebben 6 van de 6 heats weten te winnen.

Na het aftuigen van de boten gingen we met alle teams wraps eten op een andere locatie in Medemblik. Hier konden natuurlijk al de nodige goudgele pretcilinders worden genuttigd. Na een supermooi kampvuur gingen we door naar de Brakeboer waar de rest van de avond werd voortgezet. Deze gezellige avond heeft alleen misschien wel invloed gehad op de alertheid. We begonnen de tweede dag namelijk al om half 8 met het ontbijt. Na de eerste briefing was het weer wachten tot wij aan de beurt waren voor onze eerste heat. We begonnen dag twee goed met gelijk twee over winningen. Daarna ging het echter minder goed, de volgende twee heats hadden we alle twee verloren. Bij beide wisten we het wel spannend te maken, maar met spannend win je natuurlijk geen wedstrijden.

Aan de kant hebben we geprobeerd om ons te herpakken, en onze strategie wat te herzien. De laatste twee heats zouden net als op dag 1 tegen RSZV en het mix team zijn. Voor een eerste plek op het evenement zouden we deze alle twee moeten winnen. Die hebben we helaas alle twee verloren. We hebben die twee heats natuurlijk wel alles op alles gezet om het ze moeilijk te maken, maar dat was niet voldoende geweest om de overwinning te pakken.

Op het eindeklassement van deze Nestor heeft Broach zelfs na een wat mindere tweede dag alsnog plek 2 op het podium kunnen bemachtigen. Rotterdam was uiteindelijk derde geworden met hetzelfde aantal punten als wij. Alleen omdat wij wel een keer tegen het mix team hadden gewonnen en Rotterdam niet kregen wij de tweede plek.

Met een prima gevoel en een tweede plek zijn we om een uurtje of 5 weer richting Delft vertrokken.

Geschreven door Levi Mulder

Comments are closed.