Cooling Down SB20 //26 – 27 september

WK SB20 // Hyères
31 oktober 2019
Nestor Trophy 24 November // Medemblik
4 december 2019

Cooling Down SB20 //26 – 27 september

26 en 27 oktober was Broach weer met 2 boten aanwezig op de Cooling Down bij de Braassem. Wat voor mij een zeil-loos 2019 dreigde te worden, werd gered door een SB20 team die nog een zeer ervaren zeiler nodig had. Ik voelde me geroepen.

Nog nooit eerder had ik in de SB20 gezeild. Ik wist dat het een kleine sportboot was, met een kiel/zwaard (afhankelijk van hoe sterk je bent) en een behoorlijk zeiloppervlak. Dus toen ik die zaterdag de gordijnen open deed en de bomen alle kanten op zag vliegen, dacht ik dat het wel tijd was om 10 sets droge kleding mee te nemen.

Eenmaal op de Braassem aangekomen hoorden we de wind door de masten fluiten. Gaat het door of niet, dat was de hamvraag die ochtend. Om toch maar iets productiefs te doen hebben we de boot maar alvast deels opgetuigd en in het water gegooid. Daarna hebben we zo’n anderhalf uur zitten kijken naar Windguru en de enkele boten die toch alvast het water op gingen, waaronder ook één SB20, de Vliegensvlugge Vlieg. “Alsjeblieft, zet de gen, zet de gen!” En dat deden ze: Ze maakten hun naam waar, als het nog iets harder had gewaaid hadden ze Schiphol toestemming moeten vragen om op te stijgen.

Nadat de wedstrijdleiding een paar keer had gebeld met Schiphol en het weer aandachtig had bestudeerd, hebben ze helaas toch besloten om de wedstrijd af te blazen. De windverwachting voor zondag was goed, dus het spul weer opruimen en naar huis.

De volgende dag was de wind iets afgenomen, maar het waaide alsnog stevig (krêftig oant hurd, zoals onze Piet zou zeggen). Maar dat maakt niet uit, de boot ligt klaar, het is prachtig weer om te zeilen, dus instappen en gaan. De temperatuur lag rond de 15 graden, dus een echte Cooling Down zat er niet in.

Omdat we op tijd op het water waren konden we een aantal oefenrondjes doen. Gen zetten en droppen, paar gijpjes enzo, en eigenlijk ging dat best prima. We konden dus vol vertrouwen de wedstrijd in.

De eerste wedstrijd begon goed, tot aan de boven boei lagen we ergens in de hoge middenmoot. Helaas sloeg het noodlot iets later toe. Toen we voor de wind voeren viel het opeens op dat de gen vrij weinig druk ving. Tsja, daar zat een scheur in… We gingen dus maar terug naar het startschip om ons af te melden, en dan konden we weer naar huis. Ons weekendje zeilen leek dus wel heel snel in het water te vallen.

Maar gelukkig zat er bij de SB20 vloot ook een zeer sportieve concurrent, de Guys in Red zagen ons drama gebeuren, kwamen naar ons toe varen en boden ons aan om hun reserve gen te gebruiken. Hier hebben we heel dankbaar gebruik van gemaakt. Op het water hun autosleutels gekregen en als de sodemieter terug naar de haven om de gen te verwisselen.

Gewapend met een mooie blauwe Damen gen konden we de laatste twee wedstrijden nog net meepakken. Maar we hadden wel wat in te halen. Alle zeilen werden bijgezet om de gemiste wedstrijden te compenseren, maar hoe hard we ook werkten (en planeerden), de winst zat er dat weekend niet in.

Nadat alles weer opgeruimd was hebben we de Guys in Red nog een biertje aangeboden als dank en konden we al genietend van hits als “bitterballen donderop” weer op huis aan. Ondanks dat we helaas geen prijzen mee naar huis hebben genomen, kunnen we toch terugkijken op een “superlekker supermooi” zeilweekend.

 

 Geschreven door Jeroen Bouma

Comments are closed.