Dart18 // KE1 Muiderzand

J22 // Van Uden Reco Regatta
30 April 2018
(Nederlands) Hoe kom je nog rond als student?
15 May 2018

Dart18 // KE1 Muiderzand

Op 21 en 22 april was het zover, tijd voor de eerste wedstrijd van ons Dart 18 campagnejaar, Klasse Evenement 1: Muiderzand. Om ons hierop voor te bereiden hebben wij in de afgelopen winter veel doorgetraind en trainingen gevolgd onder leiding van grote namen in de zeilwereld, waaronder Olympische Nacra 17 zeiler Mandy Mulder en meermalig Ronde Texel winnaar Mischa Heemskerk.

Zoals altijd hielden we de weersvoorspelling in de gaten gedurende de week die er op voorafgaat. Met zeer lichte wind die schommelde tussen de 3 en 8 knopen en een lage temperatuur zag het er niet bepaald positief uit. Het was daarom een enome meevaller om aan te komen op zaterdagochtend met een lekker zonnetje en een stuk betere wind. Tijdens deze dag is ook door Broach de Dart 18 opstapdag georganiseerd om externe studenten kennis te laten maken met catamaranzeilen en de mogelijkheden binnen Broach. Het was dus een enorme meevaller dat het én warm was én een wind waaide waar je iets mee kan.

Het water op. Voor de eerste keer samen een wedstrijd varen is natuurlijk heel anders dan een normale training. De eerste twee starten gingen daarom ook niet erg lekker. Pas bij de laatste twee startjes van de dag begonnen we in de flow te komen en lukte het ons om op het startschot over de lijn te gaan.

Er waren in totaal 6 boten die meevoeren dit klasse evenement, wat erg weinig is voor een Dart wedstrijd. Jammer genoeg voor ons waren de overige boten wel de harde kern van de Dart-klasse, mensen met tientallen jaren ervaring in catamarans. We konden van te voren dus al verwachten dat we niet een hoge positie gingen varen deze wedstrijd. Ook al hebben we geen goede plaats gevaren, zijn wij wel erg tevreden met de uitkomst. Wat namelijk niet te zien is op papier is hoe dicht we bij de andere boten zaten. In de laatste wedstrijd finishte we een paar seconden achter de boot van iemand die de laatste twee jaar eerste en vierde in het jaarklassement is geworden.

Al met al zijn we erg tevreden met hoe goed het ging voor een eerste wedstrijd, zeker onze communicatie en upwind waren we erg tevreden mee (ook al hadden we het trapezevest aan de kant gelaten door de voorspelling van weinig wind en moesten we hard hangen in de voetbanden om de maximale power uit de boot te halen, oeps). We hebben veel geleerd met betrekking tot de start en wedstrijdtactiek, wat we mee gaan nemen naar de volgende wedstrijd, het ONK Dart 18 op 8, 9 en 10 juni.

 

Geschreven door Maxime Verschoor en Joshua Slik

Comments are closed.