[:nl]Nestor Trophy 10 & 11 november[:]
27/11/2018
[:nl]Slag om Delft 2019[:]
04/04/2019
[:nl]Nestor Trophy 10 & 11 november[:]
27/11/2018
[:nl]Slag om Delft 2019[:]
04/04/2019

Donderdag 13 december zijn we met een groep enthousiaste Broachers naar de zeilmakerij geweest van Ullman Sails in Brouwershaven. Het was een aardig ritje vanuit Delft maar dit leverde ook goede gesprekken op.

Eenmaal aangekomen verwelkomde Willem Garschagen ons met een hapje en een drankje. Hij begon met een interessant verhaal over hoe een zeilmaker naar een zeil kijkt en dit ontwerpt. Hierbij maakte hij gebruik van illustraties om de concepten duidelijk te maken. Als wedstrijdzeilers zijn wij de gebruikers van het zeil en willen we alles eruit halen wat erin zit. Het perspectief van de zeilmaker verbeterde dan ook het inzicht van de aanwezige Broachers.

Na de theorie gehoord te hebben had Willem nog een J22 grootzeil en fok klaar liggen waarmee hij de besproken concepten in de praktijk kon laten zien. Zo hebben we het gehad over de maten waaruit een zeil is opgebouwd, hoe een zeilmaker kan spelen met deze afmetingen om de positie van de bolling te bepalen in alle 3 de dimensies. Daarna is het aan de zeiler om de positie van de bolling te finetunen naar de weersomstandigheden. Ook hierover vertelde Willem enthousiast hoe dit in de basis aangepakt kan worden met enkele tips en tricks om het af te maken.

Al met al was het een hele interessante avond waarbij duidelijk is geworden dat zeilmaker echt een ambacht is waar tot op de dag van vandaag nog veel op gevoel wordt gedaan. Als technische studenten denken wij vaak alles beter te weten door de natuurkunde te begrijpen achter verschillende technieken maar 30 jaar ervaring als zeilmaker zal nooit in getalletjes en formules kunnen worden uitgedrukt.

Namens Broach bedanken wij Willem graag nogmaals voor zijn tijd en enthousiasme dat hij met ons heeft willen delen!

Comments are closed.

Lezing bij de zeilmaker
Om nom nom, deze website gebruikt cookies! Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met onze privacyverklaring.
Lees meer
Wie dit leest trekt een bak! xxx WebCie